• „Aktywnie i zdrowo, bo na sportowo” z UKS „Herkules” Janowice

• Uczniowski Klub Sportowy „Herkules” w Janowicach realizuje projekt   MIKRO GRANTY –„Aktywnie i zdrowo, bo na sportowo”. Projekt dofinansowany jest ze środków Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej przekazanych Operatorowi krajowemu tj. Fundacji Orły Sportu  przez Ministra Sportu i Turystyki. Realizowane zajęcia sportowe w ramach „Aktywnie i zdrowo, bo na sportowo” mają na celu upowszechnianie aktywności fizycznej dzieci i  młodzieży, aktywizację sportową, stworzenie atrakcyjnych warunków do aktywnego spędzania czasu wolnego oraz promocje zdrowego i aktywnego stylu życia. Prowadzone zajęcia sportowe służą  podniesieniu sprawności fizycznej, promocji  zdrowego stylu życia. Sprzyjają zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym  miedzy innymi takim jak otyłość, nerwice, choroby układu krążenia, układu narządów aparatu ruchowego. Pozwalają nauczyć się prowadzenia aktywności sportowej w duchu zasady fair play. Ułatwiają opanowanie wiadomości  i umiejętności umożliwiających samokontrolę, samoocenę i podejmowanie działań na rzecz samodoskonalenia się. Zapewniają poznanie zasad bezpieczeństwa w celu ochrony zdrowia i życia ludzkiego. Zajęcia sprzyjają  kształtowaniu zdyscyplinowania, odpowiedzialności, koleżeńskości, porządku, dbałości o sprzęt sportowy. Dodatkowo uczestnicy  mają możliwość zapoznania się z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Zajęcia umożliwiają nabycie umiejętności  przygotowania organizmu do wysiłku poprzez prawidłową rozgrzewkę. Uczestnicy zapoznają się także  z przepisami gier sportowych  oraz z zasadami zachowania się na treningach i rozgrywkach sportowych. Działania te ułatwią uczestnikom  kształtowanie nawyku potrzeby ruchu oraz zapewnią promocję aktywności sportowej.

Zajęcia sportowe przyczynią się do poprawy sprawności fizycznej, koordynacji ruchowej, kondycji fizycznej, techniki sportowej, kształtowanie prozdrowotnych nawyków uczestników oraz dodatkowo ukierunkowane są na profilaktykę agresji i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu. Realizowane zajęcia zapewniają promocję aktywności fizycznej dzieci i młodzieży oraz prozdrowotnych, społecznych, edukacyjnych i wychowawczych wartości sportu.

Projekt finansowany ze środków Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej, których dysponentem jest Minister Sportu i Turystyki.

Program Mikro Granty jest odpowiedzią Ministerstwa Sportu i Turystyki na niepokojące zmiany zachodzące w obszarze aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Alarmujące dane o spadku sprawności fizycznej, obniżeniu zainteresowania uprawianiem sportu oraz znaczących rozbieżnościach pomiędzy rzeczywistą aktywnością najmłodszych a zaleceniami WHO wymagają natychmiastowej interwencji.

Główne cele projektów organizowanych w ramach programu Mikro Granty

-upowszechnianie aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży,

-wyrównywanie szans dzieci i młodzieży w dostępie do usystematyzowanej aktywności fizycznej,

-promocja zdrowego i aktywnego stylu życia,

-wsparcie instytucjonalne działalności organizacji pozarządowych w zakresie aktywizacji sportowej dzieci i młodzieży,

-inwestycja w kapitał ludzki w sporcie dzieci i młodzieży,

-stworzenie możliwości do optymalnego wykorzystania potencjału infrastrukturalnego przez samorządy lokalne w zakresie upowszechniania kultury fizycznej wśród dzieci i młodzieży.

Ministerstwo Sportu i Turystyki korzystając z najnowszych danych oraz najlepszych praktyk wdrożyło innowacyjny program wsparcia inicjatyw sportowych pomagających przeciwdziałać niekorzystnym zmianom wśród dzieci i młodzieży. Planowane w ramach programu „Mikro Granty” działania mają stanowić uzupełnienie modelu zarządzania projektami sportu powszechnego przeznaczonych do małych i średnich projektów kierowanych do dzieci i młodzieży.

• Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor

Phasellrtsce scipitvarius mi. Cum sociistoque pentibus et magnis diarturtots nascetur rimulug maleada odiorbi dio gravida atcurus necuus a lorem. Maecenas tristique ori ac sem. Duis ultrices pharetra gna. Donec accumsan malesuada ornec sit amet eros. Lorem ipsum dolor sit amt consc tetuer aiing elit. Mauris fermentum tum magna. Sed laoreet aliquam leo. Ut te dolor dapbus eget elentu vel cursus eleifend elit. Aenean auctor wrna. Aliqua volutpat. Duis ac turpis. Integer rutrum ante eu lacuest um liberoisl porta vel sceleisque eget malesuada at neque. Vivam nibhus leo vel metus. Nulla facilisi. Aenean nec eros. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et trices posuere cubilia Suspendisse sollicitudin velit sed leo pharetra augue nec augue. Nam elit magnandrerit sit amet tincidunt ac viverra sed nulla.

Donec porta diam eu massa. Quisque diam lorem interdum vitaedapibus ac scelerisque vitae pede. Donec eget tellus non erat lacinia fermentum. Donec in velit vel ipsum auctor pulvinar. Proin ullamcorper urna et felis. Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum vel ante nec erat fermentum varius. Curabitur tempus commodo velit, non commodo libero aliquam eu. Suspendisse hendrerit, urna ut convallis auctor, nunc arcu fermentum urna, eleifend vestibulum mauris nunc sit amet velit. Fusce quis massa non nibh pharetra commodo eu vel tortor. Pellentesque dui turpis, ornare at condimentum sit amet, interdum eget turpis. Praesent vitae ipsum maximus, tempus mauris ac, viverra enim. Nullam lorem lectus, venenatis sed porttitor at, cursus quis tellus.