• SPOTKANIE Z POLICYJNĄ MRÓWKĄ

• Dostał Jacek elementarz ależ mina uśmiechnięta.....Teraz jeszcze bardziej uśmiechnięta i zadowolona bo dostał też kamizelkę odblaskową i nawet ciemnym, jesiennym wieczorem jest z daleka widoczny na drodze. Pierwszaki z Szkoły Podstawowej w Janowicach na czele z dowodzącą Panią wychowawczynią Urszulą Wach dziękują Pani policjantce i Panu policjantowi - Mrówce za spotkanie i ciekawą opowieść o bezpiecznym zachowaniu na drodze. Pouczenia przyjęte, zasady zapamiętane.

• SPRZĄTANIE ŚWIATA

• Myślę, więc nie śmiecę. Uczniowie z klasy drugiej Szkoły Podstawowej w Janowicach nie tylko sami nie śmiecą, ale jeszcze sprzątali po innych w ramach akcji - Sprzątanie świata. Powoli, ale jednak zmienia się świadomość społeczeństwa. Coraz rzadziej ktokolwiek wyrzuca odpady do przydrożnego rowu, w miejscu biwakowania, czy przez okna samochodu. Cena za odpady spowodowała, że stały się tematem poważnym. Ta cena teraz dlatego jest tak wysoka, że przez długi czas lekceważono problem. Na pewno drugoklasiści nie będą w przyszłości bagatelizować odpadów i zrozumieją, że jeżeli nie będzie wyrzucania, to i nie będzie zbierania.Pani wychowawczyni Bogumiła Kocik doskonale rozumie, że czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.

• EWAKUACJA - alarm próbny

• Dziękujemy tą drogą druhom z OSP Janowice za sprawną i profesjonalną pomoc w przeprowadzeniu próbnego alarmu ewakuacyjnego w Szkole Podstawowej w Janowicach. Przy okazji uczniowie młodsi i starsi mogli uzyskać wiele informacji z pierwszej ręki o służbie strażaków. Niektórzy po raz pierwszy w życiu usiąść w wozie bojowym. Chyba główna korzyść tego typu alarmów to przyzwyczajenie osób do działania i reagowania bez paniki, bez niebezpiecznej bieganiny po klatkach schodowych, nerwowości, przepychania. Wszystkie analizy pokazują, że w przypadku pożarów i innych tego typu zdarzeń najwięcej ofiar jest skutkiem ścisku, tłoczenia się, tratowania leżących już ludzi, zamkniętych drzwi ewakuacyjnych nie otwieranych od miesięcy, sprzecznych komunikatów i braku informacji o tym, co należy robić w danym momencie. Profilaktyka jest tańsza od leczenia, a prewencja od likwidacji szkód.

• WYCIECZKA DO KRAKOWA

• Korzystając z przerwy pomiędzy falami pandemicznymi dzieci z klas IV- VI odwiedziły Ogród Botaniczny w Krakowie i Ogród Doświadczeń w Nowej Hucie. Pogoda była życzliwa, a miejsca zwiedzania zaskakująco ciekawe. Nie da się zobaczyć, poznać, powąchać, zachwycić 8 tysiącami gatunków roślin z całego świata w półtorej godziny. Pewnie trzeba będzie wrócić. Co się zobaczyło to nasze. Ogród doświadczeń okazał się bardziej ogrodem zabaw. Były to jednak zabawy prowadzące do wiedzy. Oj trzeba się namęczyć, żeby coś zrozumieć. Na koniec zawitaliśmy do kościoła ale nie takiego jak inne tylko do kościoła Arki. Aha i jeszcze jedna atrakcja - godzinne czekanie w kolejce w Mac Donaldzie.

• Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor

Phasellrtsce scipitvarius mi. Cum sociistoque pentibus et magnis diarturtots nascetur rimulug maleada odiorbi dio gravida atcurus necuus a lorem. Maecenas tristique ori ac sem. Duis ultrices pharetra gna. Donec accumsan malesuada ornec sit amet eros. Lorem ipsum dolor sit amt consc tetuer aiing elit. Mauris fermentum tum magna. Sed laoreet aliquam leo. Ut te dolor dapbus eget elentu vel cursus eleifend elit. Aenean auctor wrna. Aliqua volutpat. Duis ac turpis. Integer rutrum ante eu lacuest um liberoisl porta vel sceleisque eget malesuada at neque. Vivam nibhus leo vel metus. Nulla facilisi. Aenean nec eros. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et trices posuere cubilia Suspendisse sollicitudin velit sed leo pharetra augue nec augue. Nam elit magnandrerit sit amet tincidunt ac viverra sed nulla.

Donec porta diam eu massa. Quisque diam lorem interdum vitaedapibus ac scelerisque vitae pede. Donec eget tellus non erat lacinia fermentum. Donec in velit vel ipsum auctor pulvinar. Proin ullamcorper urna et felis. Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum vel ante nec erat fermentum varius. Curabitur tempus commodo velit, non commodo libero aliquam eu. Suspendisse hendrerit, urna ut convallis auctor, nunc arcu fermentum urna, eleifend vestibulum mauris nunc sit amet velit. Fusce quis massa non nibh pharetra commodo eu vel tortor. Pellentesque dui turpis, ornare at condimentum sit amet, interdum eget turpis. Praesent vitae ipsum maximus, tempus mauris ac, viverra enim. Nullam lorem lectus, venenatis sed porttitor at, cursus quis tellus.